Інклюзивний дизайн – як ключовий елемент в процесі проектування публічних просторів

Що таке інклюзивність? Що слід враховувати, створюючи міський простір, щоб він був комфортним для кожного? Про це говорили на семінарі «Інклюзивний дизайн – як ключовий елемент в процесі проектування публічних просторів».

Олександр Ворона, директор Центру інклюзивного дизайну, Президент «Спілки громадських організацій людей з інвалідністю Києва» зазначає, що питання інклюзивності в Україну прийшло не так давно, проте вже у сформованому сенсі, тобто з розумінням того, що інклюзивність – це не лише про людей з інвалідністю, маломобільні групи. Це про кожного, адже інклюзивний дизайн враховую людську різноманітність – здібності, мову, культуру, гендер, вік та інші відмінності. Разом з тим, він звернув увагу на те, що Київ поступово переходить до створення затишних просторів саме з цієї точки зору. І мова не лише про пандуси у нових парках.

Олексій Король, в. о. генерального директора КО «Київзеленбуд» звернув увагу на те, що інклюзивність сьогодні є обов’язковим аспектом, коли мова йде про сучасний благоустрій міста. І під час подібних семінарів можна знайти нові підходи, елементи, бачення у проєктуванні нових локацій.

«Так, при капітальному ремонті та реконструкції парків та скверів, важливо врахувати потреби різних груп населення. При цьому такі об’єкти мають бути інтегрованими у загальний простір відпочинку. На стадії проєктування КО «Київзеленбуд» враховує всі норми, які підпадають під критерії інклюзивності згідно з встановленими ДБН», – розповідає Олексій Король.

Звісно, перш за все, це зручне пересування. Наприклад, в оновлених  парках «Наталка» на Оболоні та біля площі Анкари у Деснянському районі збудовані пандуси, які дозволять легко дістатися до локації. Громадські вбиральні мають бути доступними кожному. У відремонтованих парках «Наталка» , «Перемога» в Дніпровському районі, «Сирецький» у Шевченківському районі, у парку вздовж просп. Романа Шухевича (Генерала Ватутіна) на Троєщині при облаштуванні вбиралень враховувалися потреби маломобільних груп, сімей з малими дітьми.

Дитячі та спортивні майданчики як важливі елементи дозвілля у парках та скверах також є частиною інтегрованого інклюзивного простору. Майже у кожному оновленому парку є інклюзивні майданчики або ті, які мають відповідні елементи. Зокрема, у вище зазначених парках «Наталка», «Сирецький», «Перемога», у парку на Троєщині, а також у парках «Відрадний» у Солом’янському районі, «Совки» у Святошинському районі.