Інспекція капітального ремонту парку «Совки»

Відбулася інспекція капітального ремонту парку «Совки» в Святошинському районі. Парк «Совки» офіційно створено 1976 року. Загальна площа – 35,4 га. Він є частиною відомого урочища «Скарбовий ліс».

В. о. генерального директора КО «Київзеленбуд» Олексій Король пояснює, що особливість парку в тому, що це лісопарк і важливим завданням було зберегти та підкреслити атмосферу, притаманну цьому місцю: «Під час капітального ремонту ми ставили за мету створити сучасний простір для затишного дозвілля. І як зазначають місцеві мешканці, з початку капремонту, зокрема, після встановлення дитячого майданчика та спортивних знарядь, кількість відвідувачів помітно збільшилася».

Тож відтепер у парку «Совки» є периметральний екомаршрут, протяжністю майже 2 км. Прогулянкові доріжки та центральна алея створені із фібробетону. Також прокладені стежки з гравію поміж дерев. Вздовж головних доріжок встановлені лави та урни для сміття. Загалом передбачено 47 лав та 60 урн в оновленій зоні відпочинку.

Парк «Совки» користується особливою популярністю у батьків з дітьми. У 2018 році був влаштований яскравий дитячий майданчик площею 250 кв. м., який одразу став улюбленим місцем для ігор у малечі. Цього року встановили ще два дитячих майданчики.

Для спортсменів облаштували майданчик площею майже 400 кв. м. із сучасними тренажерами. Щоб заняття спортом на свіжому повітрі були комфортними, було влаштовано наливне гумове покриття.

Однією з родзинкою парку «Совки» стала шахова альтанка, в якій встановили 20 столів із шахівницями.

Слід зазначити, що з моменту створення парку територія ніколи не освітлювалися. Під час капремонту вздовж центральної алеї, біля дитячих та спортивних майданчиків встановлено 85 опор із сучасним LED-освітленням. Заплановано встановити ще 92 опори. Для легкого орієнтування у парку встановлені навігаційні таблички. В рамках програми «Безпечна столиця» встановлять 51 камеру відеоспостереження та 10 сигнальних кнопок. Зараз триває  будівництво приміщення для громадської вбиральні та будинку садівника.

Вхідній групі парку «Совки» приділялася особлива увага, адже вона «запрошує» відвідувачів. З боку вул. Жмеринської влаштована екопарковка. Врахувавши прохання місцевих мешканці, крім центрального входу до парку, було влаштовано ще два – по обидва боки від головного. Центральним елементом став «сухий» фонтан з різнокольоровою підсвіткою. На 30 кв. м. розмістили 9 форсунок, між якими можна пройтися. На зимовий період водограй консервується. По обидва боки від фонтану висадили спіральні лабіринти з туй – дерева відповідним чином обрізали, щоб надати композиції форми. За водограєм створили клумби, які висадили хвилями – вони ніби задають напрям до центральної алеї. Загалом для прикрашення вхідної групи висадили 279 західних та 16 шаровидних туй. Для оздоблення додали кольорову щепу та білу мармурову крихту.

Унікальність парку «Совки» – його природа, флора та фауна. Хвойна частина лісопаркової зони, представленої соснами, переходить у березовий гай. Також у парку «Совки»  ростуть червоні дуби, клени, черемхи. У 2018-2019 роках було висаджено майже 130 дерев. Це як ті види дерев, які вже є звичними для цієї місцевості, зокрема, ялини, сосни, дуби, так і нові, зокрема, квітучі, що доповнять зелень парку іншими барвами, наприклад, пурпуровим листям слив Пісарді, рожевим квітом сакур, білими акаціями та черемхами, жовтуватим цвітом бархату амурського. Крім того, за цей період було висаджено 4760 кущів білого дерну вздовж огорожі парку.

Парк «Совки» – це природна зелена зона відпочинку, де кожен знайде свої позитивні емоції.