Капремонт центральної частини парку Партизанської слави завершено, а фонтан б’є рекорди

Парк Партизанської слави у Дарницькому районі був створений у 1970 році. Загальна площа парку – 94,9 га. Він має статус регіонального ландшафтного парку місцевого значення, входить до природно-заповідного фонду України. На його території знаходиться ландшафтний заказник місцевого значення «Червонохутірські озера». Парк унікальний поєднанням різних типів садово-паркових ландшафтів.

У 2018 році було розпочато капітальний ремонт парку, який охопив близько 8 га. Було влаштовано майже 10400 кв. м. доріжок з ФЕМ, встановлено по 114 паркових лав та урн для сміття, відремонтовано громадську вбиральню та бюветний комплекс, збудовано дитячий майданчик з гумовим покриттям на площі 490 кв. м. Для прогулянок біля водойм створено дерев’яний  оглядовий майданчик загальною площею 285,6 кв. м. Для заїзду спецтранспорту, що обслуговує парк, влаштовано 1950 кв. м. асфальтового покриття. На вхідній групі влаштовано відеоспостереження. Було замінено 67 світильників на сучасні світлодіодні.

Та найцікавішим та наймасштабнішим об’єктом оновленого парку безперечно є світловий пішохідний фонтан, який займає 505 кв. м. Він став найвищим світловим пішохідним фонтаном в Україні і внесений до Національного реєстру рекордів України.

«Коли ми оновлюємо парки, намагаємося підкреслити їхню особливість, додати їм емоцій. Вважаю, що у парку Партизанської слави нам вдалося це на максимум. Крім стандартів у створенні сучасного простору для відпочинку, ми змогли ще й збудувати унікальний для України об’єкт. Фонтани – це завжди позитив, а найвищий пішохідний світловий – це вже неабияка гордість», – розповідає в. о. генерального директора КО «Київзеленбуд» Олексій Король.

Унікальність фонтану – в його конструкції: 5 арок заввишки від 6 до 7,7 метрів створюють водоспад, а між струменями води, що підіймаються знизу, можна пройтися. Для створення водного малюнка було встановлено 464 форсунки. У вечірній час фонтан підсвічується за допомогою LED-світильників загальною потужністю 3600 Вт, які відтворюють 16,7 млн. відтінків. Крім того, є інтерактивний режим – натискаєте кнопку і запускається інший сценарій. Навколо фонтану встановлено дерев’яні парапетні лави протяжністю більше 230 м. 

Водограй працює щодня з 10:00 до 15:00, та у вечірній час з 18:00 до 23:00, крім вівторка – технічний день, коли фонтан чиститимуть та перевірятимуть справність усіх систем.

Видовий склад дерев у парку Партизанської слави здебільшого представлений сосною звичайною та дубом звичайним. Щоб додати кольору вхідній групі, було висаджено 97 дерев, серед них клен Фрімана «Armstrong», береза корисна «Doorendos», давідія обгорткова, магнолія «Blue Opal», сакура, вишня кущова «Umbraculifera», слива розчепірена, ліквідамбар смолоносний. Крім того, для озеленення території висадили майже 700 кущів, як хвойних, так і листяних. Для влаштування квітників використали багатолітні квіті, в тому числі, злакових порід. Також було влаштовано 5 га газону.