КО «Київзеленбуд»: запитів на погодження вилучення земельної ділянки лісового фонду для будівництва ТРЦ «Лісовий» не було

У матеріалах, оприлюднених на сторінці Деснянської РДА у мережі Фейсбук, щодо проекту будівництва ТРЦ «Лісовий» між Броварським проспектом та вул. Кіото загальною площею 7,2 га, близько 3 га території становлять землі лісового фонду комунального підприємства «Дарницьке лісопаркове господарство». Зокрема, мова йде про виділи 23, 16, 17 та частково 18, 19 кварталу 57 Дніпровського лісництва.

Територія кварталу 57 Дніпровського лісництва віднесена до земель лісогосподарського призначення і надана у користування КП «Дарницьке ЛПГ», що підтверджується чинними планово-картографічними матеріалами лісовпорядкування.

Зміна цільового призначення земельних лісових ділянок з метою їх використання в цілях, не пов’язаних з веденням лісового господарства, провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земельних ділянок у власність або надання у постійне користування відповідно до Земельного кодексу України(ст. 57 Лісового кодексу України).

На даний час запитів на погодження вилучення земельної ділянки лісового фонду у зазначеному кварталі до підприємства, що входить до складу КО «Київзеленбуд», не надходило і погодження не надавалось.

Зауважимо, що влітку 2018 року на цій території спостерігалося масове всихання насаджень сосни на площі близько 2,5 га. При детальному обстеженні були виявлені механічні отвори, ймовірно від дрилі, замасковані речовиною, схожою на пластилін. 08.11.2018 на зазначеній ділянці працівники лісової охорони виявили та зупинили факт самовільної рубки частини соснових насаджень на площі близько 0,2 га. Лісова охорона відібрала у порушників 2 бензопили та викликала наряд патрульної поліції. Розмір шкоди, заподіяної лісу, становить 313298,76 грн.

За даним фактом у Деснянське управління поліції ГУНП України у м. Києві відкрито кримінальне провадження №1201800030009447, внесене до ЄРДР 08.11.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.245, ч2 ст.246 КК України.

На даний момент керівництво КП «Дарницьке ЛПГ» чекає на надання дозволу від правоохоронних органів на прибирання території кварталу 57 Дніпровського лісництва від пошкоджених дерев та висаджування саджанців з метою заліснення ділянки в рамках осінніх заходів із лісовідновлення.

Відповідно до рішення Київської міської ради від 18.11.2004 р. № 826/2236, земельна ділянка площею 4,01 га передана ТОВ «Жен Сан» у довгострокову оренду на 25 років (закінчення дії оренди 08.09.2030 р.) для будівництва, експлуатації та обслуговування багатофункціонального торговельного центру з багатоповерховим паркінгом та реконструкції площі біля станції метро «Лісова».

Звертаємо увагу, що рішення про оренду було прийнято раніше затвердження Програми розвитку зеленої зони м. Києва до 2010 року та концепції формування зелених насаджень в центральній частині міста (рішення Київської міської ради від 19 липня 2005 року № 806/3381). Згідно з даним документом, землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, лісового фонду та зелених насаджень загального користування підлягають комплексній охороні відповідно до законодавства та встановлених режимів їх використання. Крім того, заборонено на землях природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення та лісового фонду житлове, інше будівництво та господарську діяльність, що можуть негативно вплинути на стан цих територій чи перешкоджати їх використанню за цільовим призначенням.

На сьогодні загальна площа «Парку Кіото» у Деснянському районі складає 9,17 га. У 2018 році природну територію парку  було оголошено парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк Кіото» (Рішення Київської міської ради від 22 березня 2018 року № 376/4440).

Територія парку обслуговується КП УЗН Деснянського району, відповідно до Програми розвитку зеленої зони м. Києва до 2010 року та концепції формування зелених насаджень в центральній частині міста (Рішення Київської міської ради від 19 липня 2005 року № 806/3381), та межує з орендованою земельною ділянкою ТОВ «Жен Сан».

З метою уникнення вище зазначених непорозумінь КО «Київзеленбуд» звернулося до Деснянської РДА з проханням залучати до обговорення та консультацій представників КО «Київзеленбуд» та КП «Дарницьке ЛПГ» при розгляді даного проекту.