Київські лісопаркові господарства готові до введення системи електронного обліку деревини

03 лютого КО «Київзеленбуд» презентував роботу системи електронного обліку деревину. Крім роз’яснень роботи системи, було представлено, як відбувається маркування дерев.

За словами Андрія Мальованого, начальника управління екології та природних ресурсів КМДА, єдина державна система електронного обліку деревини – це один із ефективних напрямків внутрішнього контролю в лісогосподарських підприємствах. Адже рух деревних ресурсів фіксується за допомогою засобів автоматизації на всіх етапах лісозаготівельних робіт, інформація передається за допомогою сучасних інформаційних технологій для подальшого використання в бухгалтерському та управлінському обліку.

Так, електронний облік деревини – це своєчасне, якісне й достовірне відображення руху лісопродукції, одержання даних про її залишки, контроль за зберіганням та використанням лісової продукції, облік і контроль за оплатою відвантаженої деревини, а також контроль за роботою матеріально-відповідальних осіб. Крім того, дана система дозволить попередити нестачі, крадіжки і незаконне витрачання лісопродукції.

«Лісопаркові господарства Києва вже закупили 19 комплектів для проведення маркування деревини. Тільки при повному забезпеченні обладнанням працівників усіх ланок, пов’язаних із лісозаготівлею, електронний облік деревини стає дієвим механізмом у боротьбі з незаконними рубками», – розповідає Олексій Король, в. о. генерального директора КО «Київзеленбуд».

В комплект входять кишеньковий персональний комп’ютер, термопринтер, засіб для кріплення та зберігання бирок. Розробники постійно вдосконалюють систему, і вже зараз, замість дороговартісних КПК, можна застосовувати звичайні смартфони на ОС Андроїд.

«Ми розуміємо, що велике значення для повноцінного функціонування системи має навчання спеціалістів, котрі безпосередньо проводять прийомку лісопродукції від лісозаготівель до її відпуску. Тож на наше запрошення фахівці ДП «Лісогосподарський Інноваційно-Аналітичний Центр» вже провели навчання для працівників КП «Дарницьке ЛПГ», КП «Святошинське ЛПГ», КП «ЛПГ «Конча Заспа», – зазначив Олексій Король.

В систему електронного обліку деревину вноситься наступна інформація:

  • деревина, яка планується у рубку;
  • дозвільні документи, на підставі яких здійснюється заготівля деревини;
  • кількісні та якісні характеристики деревини, її призначення;
  • походження деревини та часові показники;
  • договори, укладені з метою реалізації деревини, а також місця завантаження та пункти призначення реалізованої деревини;
  • транспортний засіб, який здійснює транспортування деревини з лісосік до місць складування, переробки чи до кінцевого споживача або експортера.
  • кількісні та якісні показники ялинок новорічних.

З 2019 року в Україні діють нові стандарти оцінки якості деревини, за якими вона поділяється на лісоматеріали круглі (з яких можливе отримання пиломатеріалів для загального використання) та дров’яну деревину (для промислового використання довжиною 2.0-4.0м та непромислового використання довжиною до 2.0м (реалізується для опалення). В залежності від наведених категорій лісоматеріали круглі маркуються поколодно, а дров’яна деревина – поштабельно.

Наступним етапом планується запровадження реалізації лісопродукції на електронних площадках продажу деревини, що дасть змогу забезпечити прозорість, рівність та конкурентність на ринку деревини з метою отримання найбільшого економічного прибутку.

Як розпізнати незаконно зрубаний ліс при транспортуванні:

  • відсутність бирок (маркування) на деревині;
  • бирки пошкоджені (можливо, використовуються не вперше);
  • відсутність належним чином оформлених документів на право відпуску лісопродукції. На кишеньковому комп’ютері чи смартфоні в системі електронного обліку деревини повинна бути сформована товаротранспортна накладна (ТТН) на відпуск чи перевезення лісопродукції та видрукувана на термопапері. Роздрукована ТТН повинна містити QR-код.
  • невідповідність терміну дати вивезення лісопродукції;
  • невідповідність сортиментів що перевозиться і тих на які оформлені документи.
  • вивезення деревини в хлистах або півхлистах.

Перевірити легітимність продукції можна завдяки перевірці бирок. Для цього достатньо зайти на сайт Державного агентства лісових ресурсів України (http://www.ulk.gov.ua/) в розділ перевірка деревини, де ввести номер бирки. Якщо пошукова система інформуватиме, що номер бирки, якою промаркована лісопродукція, не знайдено, дана продукція потребує детальної перевірки на встановлення її походження.

Нагадаємо, що 09 липня 2019 року вийшов Указ Президента України №511/2019 «Про деякі заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів». Відповідно до документа, Уряду було доручено встановити порядок проведення моніторингу та контролю за внутрішнім  споживанням вітчизняних необроблених лісоматеріалів і забезпечити доступ до інформації про обіг деревини у форматі відкритих даних.