Обрізка – важливий етап у догляді за деревами

Двійчі на рік КО «Київзеленбуд» разом з районними УЗН піддаються нападам з боку активістів та усіх небайдужих із запитаннями щодо фаховості обрізки дерев, яка здійснюється у місті з осені до весни.

Щоразу, коли на думку активістів, гілля дерев підрізано занадто радикально, у ЗМІ піднімається хвиля критичних публікацій.

Для розʼяснення різновидів обрізки дерев КО «Київзеленбуд» керується «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України» затвердженими Міністерством будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України.

Тому згідно цих Правил фахівці обʼєднання обрізають дерева орієнтовно з 15 жовтня до 15 квітня в період мінімальної циркуляції соків – навесні до розпускання бруньок або восени після опадання листя. 

Осіння підрізка є дуже важливим заходом перед настанням зимових холодів, в результаті якого рослини і дерева стають більш стійкими  до низьких температур.

Весняна обрізка дерев вважається найбільш безпечною, ніж у період повного спокою, через незначні соковиділення. Весняна обрізка є необхідним заходом для активізації росту дерев та кущів. Вона врівноважує баланс живлення (особливо для молодих, пошкоджених або хворих дерев), додає кроні рослин компактний або, навпаки, «розгорнутий» вигляд. Після обрізки на деревах виростають нові гілочки, при цьому значно підвищується імунітет до хвороб. 

Під час омолоджування допускається обрізка дерева навіть до основи скелетних гілок!

Під час догляду за  деревами застосовують  такі  види обрізки як: формувальна, санітарна й омолоджувальна.

Формувальну підрізку дерев проводять у рядових та алейних насадженнях з метою збереження природної або штучної форми рослин  (колоноподібної,   конусоподібної,   кулеподібної   тощо), рівномірного   розташування   скелетних   гілок. Розрізняють слабку, помірну і сильну обрізку, ступінь якої залежить від виду дерева, його віку і стану крони.

Санітарну обрізку виконують,  щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених  гілок, а також  гілок, спрямованих всередину крони або зближених одна з одною.  Пошкоджені гілки є основним джерелом утворення хвороб та місцем розведення шкідників. Обрізці підлягають  також  пагони,  що відходять від центрального стовбура вгору під гострим кутом, щоб уникнути їхнього обламування.

Омолоджувальна обрізка застосовується на старих деревах, які  втратили здатність до росту. Мета омолоджувальної обрізки – не довести дерево до повного припинення росту, а стимулювати новий приріст, збалансувати плодоношення та уникнути вітроламкості.

Здійснювати омолодження, згідно «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» можна  шляхом  спилювання  стовбурів дерев (особливо берези,  верби білої,  граба,  клена, ясеня, липи,  осики, тополі тощо) аж до самого пенька. Ця операція спричиняє швидкий та рясний ріст кореневої порослі,  з якої  можна  формувати одно- чи багатостовбурні дерева.