Офіційно відкрито першу чергу капітального ремонту парку «Совки»

25 червня відбулося офіційне відкриття першої черги капітального ремонту парку «Совки» у Святошинському районі.

«До недавнього часу це був, скоріше, занедбаний ліс, ніж міський парк для комфортного відпочинку. Тут була захаращена територія без освітлення, вбиральні та майданчиків для дітей чи занять спортом. Унікальність парку “Совки” в тому, що це – лісопарк. Єдиний, що знаходиться в лісовій зоні. Тому важливо було зберегти таку особливість зони відпочинку», – зазначив міський голова Києва Віталій Кличко. 

Парк «Совки» був створений у 1976 році. Він є частиною урочища «Скарбовий ліс». Площа парку – 35,4 га. На 80% території переважають насадження сосни. Також у парку ростуть червоні дуби, клени та черемхи. Якщо пройти вглиб парку, можна потрапити до березового гаю.

«Сьогодні парк «Совки» – це територія для затишного відпочинку. Він не схожий на інші київські парки, має свій характер та особливості. Вважаю найкращим підтвердженням того, що нам вдалося створити комфортний простір, це велика кількість відвідувачів, усмішки дітей та позитивні емоції тих, хто тут відпочиває», –   розповів в. о. генерального директора КО «Київзеленбуд» Олексій Король. 

Під час капремонту було влаштовано 1233 кв. м доріжко-стежкової мережі, встановлено по 48  нових лав та урн. Також у парку встановлено урни для роздільного збору сміття. По периметру парку створений екомаршрут протяжністю 2 км., а також встановлено огородження.

У парку «Совки» відпочиває багато сімей з дітьми, тож було встановлено три яскравих майданчики, де зараз завжди людно. Майданчик для занять ворк-аутом було створено за програмою Київського міського голови Віталія Кличка «Безкоштовний спорт доступний кожному», поруч було облаштовано майданчик із сучасними тренажерами ля занять спортом на відкритому повітрі.

На території парку збудовано громадську вбиральню з окремим приміщенням для садового інвентарю. Вбиральня має унікальний дизайн – стіни ззовні розписані вручну. 

З моменту створення парку територія ніколи не освітлювалися. На даний момент вже встановлено 85 опор із сучасним LED-освітленням вздовж центральної алеї, біля дитячих та спортивних майданчиків.

Врахувавши прохання місцевих мешканців, крім центрального входу до парку, було влаштовано ще два – по обидва боки від головного. Центральним елементом вхідної групи став «сухий» пішохідний фонтан з 9 форсунками. Фонтан працюватиме щодня з 9:00 до 23:00. О 20:00 вмикатиметься підсвічування струменів води. Водограй вже став улюбленим місцем дітей. На зимовий період він консервується. Перед фонтаном висаджено спіральні лабіринти з хвойних кущів та дерев, а також лінійні клумби.

Родзинкою парку також є альтанка із 20 столами для гри в шахи.

Для легкого орієнтування у парку встановлені навігаційні таблички. В рамках програми «Безпечна столиця» встановлено 46 камер відеоспостереження та 10 сигнальних кнопок. Парк патрулює муніципальна охорона.

Під час капремонту було висаджено як звичні для цієї місцевості дерева – ялини, сосни, дуби, так і нові, зокрема, квітучі сливи Пісарді, сакури, білі акації, черемхами, бархат амурський. Вздовж огорожі висадили кущі білого дерену. На території парку влаштовано 7 га газонів.

Під час другої черги капремонту заплановано встановити майданчик для занять боротьбою, створити простір для вигулу собак, освітити інші частини парку, влаштувати поливо-зрошувальну систему та встановити ще лави та урни. Також будуть реалізовані інвестиційні проекти. Зокрема, будівництво спортивної зони із двома футбольними полями на  0,28 га та створення сучасної зони відпочинку з альтанками.

Парк «Совки» – це природна зелена зона відпочинку, де кожен знайде свої позитивні емоції.