Офіційно відкрито відреставрований фонтан “Самсон” на Контрактовій площі

Завершилася реставрація фонтану «Самсон» з ротондою», який знаходиться в самому серці сучасного Подолу, на Контрактовій площі.
Під час реставрації було відремонтовано та перекладено мощення навколо ротонди, замінено асфальтне покриття, влаштовано відсічну гідроізоляцію стін ротонди та проведені всі необхідні роботи з оновлення зовнішнього вигляду ротонди відповідно до проєкту. Замінені та переоснащені інженерні системи фонтану.
Бетонна скульптура «Самсон» та мідна скульптура «Андрій Первозванний» були відреставровані. Сам фонтан підсвічується – встановлено 10 LED-світильників. Фонтан обладнаний датчиками контролю рівня води.
Фонтан-ротонда «Самсон» – один з найдавніших водограїв Києва. Він був збудований у 1749 році на центральній площі Подолу на місці резервуара, з якого місцеві жителі брали воду. Автором проєкту став архітектор Іван Григорович-Барський. Окрасою фонтану була фігура ангела, яку у 1808 році замінила дерев’яна скульптура Самсона. У 1914 році оригінальні скульптури «Самсон» та «Андрій Первозванний», яка вінчала дах, були перенесені до Міського музею, а на їх місці встановили копії.
У 1934 році фонтан розібрали. Та напередодні 1500-річчя Києва було прийнято рішення відновити водограй. Так, в 1981 році «Самсон» з ротондою» були відтворені на автентичних фундаментах 18 століття в автентичних формах українського бароко за проєктами Юрія Лосицького та Валентини Шевченко.