Парк «Перемога» – місце, де народжуються позитивні емоції

Парк «Перемога» – це найбільша впорядкована природна зелена зона відпочинку в Дніпровському районі. Його візитівкою вже стали арт-об’єкти та інсталяції, які є улюбленими фотозонами для відвідувачів. 26 вересня було відкрито другу чергу капітального ремонту парку «Перемога» з боку вул. Алішера Навої.

«Раніше наші парки виглядали закинутими, з кущами, без інфраструктури. І ми робитимемо все, щоб людей повернути в парки. Для цього потрібно зробити благоустрій: доріжки, освітлення, відеоспостереження, полив. Зараз цей парк дає можливість і на човнах покататися, і прогулятися, тут і спортивні, і дитячі майданчики, також є зона розваг. Тобто є багато речей, які складаються в комплекс послуг для відпочинку на будь-який смак», – зазначив під час відкриття мер м. Києва Віталій Кличко.

Відтепер прогулянки в оновленій частині парку є комфортними й у вечірній час. Для комплексного вирішення питання електрифікації території парку та об’єктів на ній була відремонтована трансформаторна підстанція ТП-6619 зі сторони вул. Жмаченка. Також було встановлено 209 опор освітлення, 8 з них – біля ігрових майданчиків. Територія, відремонтована у першу чергу вже освітлюється, іншу частину планується підключити до кінця поточного року. Відзначимо, що мережі освітлення у цій частині парку не було ніколи з дня його заснування (1965 р).

У парку влаштована поливо-зрошувальна система та збудована насосна станція. Полив розбитий на 36 зон. На даний момент його запустили вже на 9-ти таких зонах. Пуско-налагоджувальні роботи тривають.

Встановлений раніше дитячий майданчик з ігровим комплексом «Хортиця» дуже популярний серед малечі і постійно переповнений. Саме тому виникла потреба у встановленні й інших локацій для дітей. Під час 2 черги капітального ремонту у парку з’явилися ще два комплекси для маленьких киян: ігровий «Лабіринт «Пірат» та спортивно-ігровий «Павутина», де є міні-батути, гойдалки, канатний комплекс. Обидва майданчики площею по 294 кв. м. мають гумове покриття. Крім того, малечі сподобається ще одна розвиваюча локація для активних ігор та творчості із зручним покриттям та дошкою для малювання.

В оновленій частині парку «Перемога» було влаштовано також 4855 кв. м. доріжок із ФЕМ, встановлено 132 лави та 139 урн для сміття. Для безперешкодного заїзду технологічного транспорту, який обслуговує парк, було влаштовано 1470 кв. м. асфальтного покриття. Також у парку є нова громадська вбиральня, облаштовано будинок садівника та приміщення для муніципальної охорони.

Для озеленення цієї частини парку влаштували майже 13 га газону, живу огорожу із 300 кущів, висадили по території ще 428 кущів, а також 24 дерева та 3745 багатолітніх квітів.

І звісно, парк «Перемога» поповнився новими арт-об’єктами, інсталяціями та цікавими місцями. Так, на березі водойми створено оглядовий майданчик, де можна не лише насолодитися природою, а й погодувати місцевих мешканців – качечок. У тихій зоні парку, посеред горбистої місцини, що нагадує Австрію, «ростуть» «Залізні дерева» – три дерева заввишки 5 метрів, засаджені справжніми ліанами: рослинами кампсису та клематису. Під «Парасолькою» можна відшукати визначні міста світу і дізнатися відстань до них. Відпочити цікаво буде й на «Лавах-Літерах» заввишки понад 2 м  та протяжністю 24 м, які утворюють назву парку «Перемога». І лише в цьому парку можна величезними дерев’яними кубиками розміром 50*50 см пограти в інтерактивні  «Хрестики-нулики». Одним із найвражаючих арт-обєктів є ведмідь із штучного газону 3,2 м ростмо і 3 м завширшки – він вже став улюбленим персонажем для селфі.

«Частина парку, де зараз проводилися роботи, не мала освітлення – тож ми подбали, щоб його встановити. У нас було завдання зробити парк ще комфортнішим. Після відкриття першої черги, ми зрозуміли, що одного дитячого майданчика замало, тож зробили ще кілька цікавих локацій для дітей. Парк «Перемога» – місце, де народжуються позитивні емоції, і підтвердженням тому, є те, що кожні вихідні парк відвідує 10 тисяч людей», – розповів в. о. генерального директора КО «Київзеленбуд Олексій Король.