Планові навчання з ліквідації пожеж у лісах

Відбулися планові командно-штабні навчання рятувальних служб міста щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої лісовими пожежами. Захід проводився  на базі КП ЛПГ «Конча Заспа».

Участь у навчаннях взяли працівники київських лісопаркових господарств, представники Головного управління ДСНС України у м. Києві, КАРС та поліції. Загалом залучили 15 одиниць техніки та більше 50 осіб.

Було змодельовано ситуацію розпалювання вогнища у лісі з виявленням порушників, подальшим їхнім затриманням та ліквідацією загоряння. Виявлення загорянь на ранніх стадіях, дає змогу загасити вогонь до того, як він почне ширитися територією лісу. Якщо ж полум’я починає швидко розповсюджуватися, виникає загроза низової пожежі, при якій горить підстилка, обгорають кореневі лапи дерев, гинуть рослини. Вогонь рухається зі швидкістю до 3 метрів за хвилину, але при сильному вітрі (понад 6 м/с) переходить у верхову, яка за 1 хвилину охоплює вже 100 метрів – горять крони дерев до самих верхівок. І тут важлива швидка реакція та взаємодія  усіх рятувальних служб, щоб не допустити швидкого поширення полум’я. Тому була також відпрацьована тактика та взаємодія рятувальників при низовій пожежі у лісі в умовах погіршення погодних умов, зокрема, сильного вітру та горбистого рельєфу місцевості.

«Навчання – це важлива складова захисту наших лісів від вогню. Так, в безпечних умова ми можемо відпрацювати різні ситуації з ліквідації пожеж. Та навчання не виключають заходів із запобігання лісовим пожежам. Для вчасного виявлення пожеж є 10 спостережних веж, 7 з них оснащено системою відеонагляду, дозволяє виявити найменші загоряння. Крім того, на території наших лісопаркових господарств створено більше 2300 км мінералізованих смуг. На підприємствах завжди в повній технічній готовності   протипожежна техніка та обладнання. А це 13 пожежних машин, 12 тракторів з плугами», – зазначає в. о. генерального директора КО «Київзеленбуд» Олексій Король.

Станом на 1 липня 2020 року на території київських лісопаркових господарств було виявлено та ліквідовано 145 випадків загорянь на загальній площі 40,5 га Лише близько 1% лісових пожеж виникає внаслідок природних чинників, наприклад, блискавок.  Найчастіше винними у пожежах є люди. Додамо до цього безсніжну зиму та суху весну, і маємо збільшення кількості пожеж у лісах.