Роз’яснення щодо концепції капремонту Голосіївського парку

Оскільки у вас виникло більше запитань, ніж пропозицій, надаємо детальне роз’яснення концепції капітального ремонту Голосіївського парку імені Максима Рильського. 

Звертаємо увагу на те, що це саме концепція перепроєктних архітектурних рішень – це поки що не робочий проєкт, за яким відбуватиметься капітальний ремонт, а лише бачення того, яким має бути парк. Додаємо фото того, як є зараз, і як буде за реалізації концепції.

Загальна площа парку 126 га. Він є частиною національного природного парку «Голосіївський». Зелені насадження будуть збережені! На відео, звісно, не відображене кожне дерево і здається, що забагато місця займають штучні покриття, та в такий спосіб ми деталізували окремі ділянки. Загалом усі мощення (кольоровий асфальт, кольоровий асфальтобетон, тротуарна плитка, гумове покриття дитячих та спортивних майданчиків) займатимуть менше 7% (!) від площі парку.

Схема веломаршрутів буде узгоджена під час розробки робочого проєкту (стадія РП).

Під автопарковки для легкого доступу до місць відпочинку передбачається 4 місця з різних сторін парку. Їх розташують на тих локаціях, де не ростуть дерева, а як покриття для них планується газонна решітка.

Дитячі та спортивні майданчики передбачено встановлювати на місці вже існуючих конструкцій, і вони будуть «обрамлені» деревами, тож в будь-який час можна піти відпочити в інше місце.

Фудкорти дозволять прибрати нелегальні кіоски, автокав`ярні і створити цивілізовану фуд-зону в одному місці. При цьому звернемо Вашу на те, що столики біля водойми будуть публічним простором, тобто їх не «приватизують» підприємці.

Підвісні дерев’яні доріжки – це зручний та цікавий шлях для прогулянок, без бетонних та асфальтних покриттів, який не псує ландшафту, зелених насаджень, вже неодноразово втілений у європейських парках і є тим рішенням, який підходить для такого парку, як Голосіївський.

Фонтан біля вхідної групи від метро Голосіївська ні в кого не викликав запитань на відміну від водограю в озері. Зазначимо, що такі об’єкти є не лише декоративними. Фонтан в озері виконуватиме функцію аератора, який збагачує воду киснем, і відповідно, поліпшує кисневий та біологічний баланс водойми.

Озера обов’язково будуть чиститися. Це буде окремий проєкт, замовником якого є КП УЗН Голосіївського району.
Після обговорення концепції, внесення пропозицій та коректури у складі проєкту буде розроблено том «Оцінка впливу на навколишнє середовище» (ОВНС).