Розчистка та благоустрій озера у парку «Відрадний» – вимога часу

У парку «Відрадний» у Солом’янському районі столиці на замовлення КО «Київзеленбуд» тривають роботи з розчистки та благоустрою озера. Проектом передбачено проведення комплексу водоохоронних заходів, спрямованих на покращення екологічного, санітарного та гідрологічного стану озера та прилеглої території. Зокрема, розчистка дна та капітальний ремонт берегоукріплення, а також відновлення водообміну для запобігання швидким процесам заростання вищою водною рослинністю та замулюванню водойми.

Це вимушені дії для порятунку водойми, а не підготовка до будівництва нового житлового комплексу, як дехто починає маніпулювати, пояснює в. о. генерального директора КО «Київзеленбуд» Олексій Король: «Необхідність відновлення водного балансу і фактична ревіталізація озера – вимога часу і здорового глузду. Водойма – невід’ємна частина парку, на схилах якої знаходиться пам’ятка природи – історичний виток р. Либідь. До 2018 року рівень води невпинно зменшувався до критичних показників у 20 см. За результатами геологічних вишукувань прогноз був невтішний – до 2023 року води в озері б не було».

На даний проект у поточному році виділено 33,89 млн грн. з міського бюджету, вже оплачено підрядній організації 5,645 млн грн.  Фінансування відбувається у повному обсязі, тож роботи йдуть повним ходом навіть у вихідні дні.

Так, зараз замиваються залізобетонні шпунтові палі, які функціонуватимуть як підпірні стінки для утримання схилів та відкосів. Вже закуплено пластикові шпунти, що допоможуть зберегти необхідну кількість води. Паралельно виконується робота з вирівнювання під відмітку для влаштування шапкової бетонної балки залізобетонних шпунтів.

Разом з тим, на південному березі озера занурення шпунтів призупинена з метою опрацювання проектних і технологічних рішень для влаштування полого схилу за пропозиціями місцевих мешканців для облаштування дитячої ковзанки у зимовий період.

Наступним кроком після завершенню робіт із занурення шпунтів стане розчистка та вирівнювання дна озера до насипної дамби.