Спеціалісти лісопаркових господарств отримали сертифікати з навчання лісового товарознавства за новою системою стандартизації

 З початку 2019 року було скасовано державні  стандарти, розроблені до 1992 року (переважно всі державні ГОСТи), на заміну яких мають бути введені європейські стандарти (EN) або, у разі відсутності таких – міжнародні (ISO). Для спеціалістів лісопаркових господарств було проведено навчання з лісового товарознавства, на базі Укрцентркадрліс,  по завершенню якого кожен працівник отримав сертифікат.

 

Із січня 2019 року лісова промисловість України перейшла на європейські стандарти класифікації та вимірювання лісо-­ та пилопродукції. У них суттєво змінені підходи до визначення розмірно­якісних характеристик лісо-­ та пиломатеріалів. Якщо раніше ділова деревина (лісоматеріали круглі) в Україні розподілялася на три сорти (І, ІІ, ІІІ) та мала низку сортиментів за їх призначенням, то з 2019 року – розподіляється на чотири класи якості (A, B, C, D), як і в європейських країнах, з відсутнім визначенням їх напрямку використання.

Нові національні стандарти, гармонізовані з європейськими, розроблялися Технічним комітетом України зі стандартизації лісових ресурсів ТК 18 «Лісові ресурси» та затверджувалися ДП «Український науково­дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості».

Перехід до нової стандартизації зумовлений розвитком нових технологій переробки деревини та євроінтеграційними процесами в лісовій галузі України.