Відкрито третю чергу реконструкції парку «Наталка» в Оболонському районі

Третя черга реконструкції парку «Наталка» в Оболонському районі розпочалася у березні 2018 року на території  площею 7,35 га. В липні того ж року, після відкриття другої черги, за дорученням мера Києва Віталія Кличка, було розпочато також роботи з благоустрою території площею 1,4 га, прилеглої до центральної частини.

«Люди приїжджають сюди з усього Києва. Але  наше завдання, щоб у кожному районі був такий парк. В парку «Наталка» облаштовано все для того, щоб він був «золотим стандартом». Я завжди кажу, що він кращий ніж Гайд-парк в Лондоні чи Централ парк в Нью-Йорку – там такого дивовижного вигляду на Дніпро немає», – зазначає мер Києва Віталій Кличко.

Так, було влаштовано вхідну групу, що веде до оновленої частини парку та площу біля неї. Для комфортних прогулянок прокладено 10800 кв. м. доріжок з ФЕМ, сходи для зручного пересування між локаціями та пандуси для маломобільних груп населення, встановлено по 60 сучасних лав та урн, а також 5 круглих лав навколо дерев. Для влаштування освітлення було встановлено 139 опор. Легко орієнтуватися на території парку допомагають навігаційні таблички.

Створено чимало майданчиків на різний вік та вподобання. Влаштовано два спортивних поля: футбольне площею 964 кв. м. та багатофункціональне для баскетболу, волейболу, тенісу та інших ігор на 508 кв. м. Сучасне освітлення дозволяє грати на полях навіть у вечірній час – встановлено 6 опор для прожекторів (6 м) та 9 звичайних паркових ліхтарів. Крім того, у третій частині розташовані майданчик для занять ворк-аутом (255 кв. м.), спортивний  майданчик з інклюзивними елементами (235 кв.м.),  а також бігова доріжка загальною площею 1035 кв. м.

«Оскільки парк «Наталка» – це місце для сімейного відпочинку, дітям приділили особливу увагу. Під час третьої черги реконструкції встановили один з найбільших в столиці інтерактивних мультимайданчиків загальною площею 2100 кв. м., де діти зможуть погратися в будиночках хоббітів та залізти на 3-метрову мотузкову піраміду. Подбали і про домашніх улюбленців, створивши спеціальну зону для них – місце для публічного простору для вигулу тварин (ППВТ)», – розповідає в. о. генерального директора КО «Київзеленбуд» Олексій Король.

Як і в кожній частині парку, тут є свої арт-об’єкти та родзинки, які створюють особливу атмосферу. Велика кульбаба квітне посеред яскравої клумби біля сходів, а далі розміщені масивні арки з пергол, які поступово обплетуться виткими рослинами, квітучими ліанами та будуть створювати мереживні тіні у тунелях. Для маленьких любителів квестів виростили лабіринт із живоплоту із 4500 кущів.

Щоб додати оновленій частині парку барв, працівники КП УЗН Оболонського району влаштували 5,8 га газону, висадили 328 дерев, 2050 кущів (крім, лабіринту) та більше 2000 яскравих квітів. У третій черзі влаштовано поливо-зрошувальну систему, розбиту на 41 зону, загальною протяжністю труб 21000 м.п.

Зазначимо, що до створення сучасного парку на даній території росли лише тополя, шелюга, клен, береза, верба й дуб. Сьогодні ж парк «Наталка» нагадує ботанічний сад, в якому можна побачити також листяні платан, кілька сортів клену, ліквідамбар, липу, ясен, горобину, хвойні ялину, сосну, псевдотсугу, тую, ялівець, квітучі декоративну яблуню, сакуру різних сортів, сливу, катальпу, магнолію. В десятки разів поповнився й асортимент декоративно-листяних кущів та багаторічних рослин.

З метою підтримання порядку та безпеки гостей парку встановили 20 камер відеоспостереження та 6 сигнальних кнопок.

Нагадаємо, що парк «Наталка» називають «золотим стандартом» київських парків. Перша черга реконструкції була відкрита в травні 2017 року, а в липні 2018 року вже була завершена друга черга.