Відновлення лісів у сучасних умовах

Ліс для людей? Чи люди для лісу? Насправді це настільки взаємопов’язані поняття, що їх не можна відокремлювати, крім як об’єднати поняттям «природа».

Відбувся науково-практичний семінар «Екоадаптаційне відтворення лісів у контексті підвищення життєздатності та адаптації лісових біогеоценозів зелених зон до умов антропоцену». У такій складній у формулюванні темі закладені прості і важливі речі – як ми впливаємо на природу, як берегти та відновлювати ліси в умовах активної діяльності людей.  Участь у семінарі взяли керівництво та профільні фахівці КО «Київзеленбуд» і київських лісопаркових господарств.

Під час свого виступу завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій ННІ ЛІСПГ НУБіп України Віктор Маурер навів статистику та чимало прикладів того, як росте та розвивається ліс в сучасному світі. Наприклад, він розповів про зв’язок між кількістю лісів і тривалістю життя. На першому місці Японія, де довгожителі – не дивина, а лісистість – 67%. Україна, де  територія лісів складає лише 16% від загальної площі,  сьогодні в цьому рейтингу аж на 121 місці. Звісно, це не головний критерій, проте вагомий.

Під час жвавої дискусії учасники звернули увагу на важливість проведення санітарних рубок з метою видалення ослаблених насаджень, висадку нових для даної території видів рослин, боротьбу зі шкідниками, відновлення лісу та різні підходи до цього: традиційний, еколого-лісничий (або екоадаптаційний, наближений до природи), а також економіко-техноголоічний, який активно запроваджується з другої половини ХХ століття, як відповідь на збільшення потреб у деревині та обсягів лісовідновлення і лісорозведення.  

Після теоретичної частини учасники семінару ознайомилися із деревним розсадником та сучасним станом лісових культур Білодібровного лісництва КП «Дарницьке ЛПГ» та вже на конкретних прикладах обговорили тему семінару.