Зафіксовано більше 60 випадків повалення та пошкодження дерев через негоду

25 липня до «Київзеленбуду» надійшло 51 звернення щодо аварійних ситуацій, пов’язаних із поваленими чи пошкодженими деревами. Найбільше випадків повалення дерев було зафіксовано в Солом’янському та Шевченківському районах, лише 2 звернення було з Голосіївського району, та одне з Оболонського. 11 викликів були пов’язані із падінням дерева на автомобіль, 7 – із падінням дерева або гілля на дроти електромережі. Як свідчить статистика наслідків негоди, найаварійнішими деревами є тополі.
Сьогодні, 26 липня, з 8 ранку надійшло ще 17 викликів, дзвінки продовжують надходити.

«Для ліквідації аварійних ситуацій, викликаних непередбачуваним падінням дерев або їх частин, при Міській станції захисту зелених насаджень КО «Київзеленбуд» працює аварійно-диспетчерська служба (АДС). Наші спеціалісти працюють оперативно в цілодобовому режимі. Вони виїжджають за викликом, розпилюють дерево та прибирають з проїжджої, пішохідної частин дороги», – пояснює перший заступник КО «Київзеленбуд» Дмитро Заруба.

Є ситуації, коли АДС самотужки не може прибрати пошкоджене дерево. Якщо мова йде про великі дерева або електромережу, доводиться залучати підрозділи ДСНС.

«Був виїзд на вулицю Щербаківську, 34. По приїзду з’ясувалося, що тополя заввишки з 5-поверховий будинок обперлася на будівлю. Кілька дерев, що були пошкоджені перед нею, ми змогли одразу зрізати. Але для видалення цього велетня довелося залучати додаткову техніку, крани, оскільки наші спеціалісти технічно не можуть прибрати 30-метрове дерево 80 см завтовшки», – пояснює начальник управління Міської станції захисту зелених насаджень Сергій Славінський.

Є й інші ситуації, коли одразу ліквідувати повалене дерево не вдається. І це стосується більше процедурних питань фіксації цієї ситуації. Наприклад, якщо дерево впало на автомобіль, потрібна присутність поліції для занесення форс-мажорного випадку у протокол, щоб власник авто міг звернутися до страхової компанії та оформити відшкодування.

За попередженням Укргідрометцентр, сьогодні у Києві також очікуються грози. У зв’язку з цим нагадуємо, що при падінні дерев чи гілок, при травмуванні людей тощо негайно інформуйте екстрені служби за телефонами: 101 або 103. Також працює Call-центр КО «Київзеленбуд» – (044) 272-40-18. На звернення громадян виїжджає аварійно-диспетчерська служба для ліквідації аварійних ситуацій, викликаних непередбачуваним падінням дерев або їх частин, працює цілодобово.